Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Ή ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΩΘΗΜΕΝΩΝ;

Πριν από μερικές ημέρες κάποιοι-ες έγραψαν, νύχτα φυσικά, στους τοίχους του σχολείου συνθήματα ενός συγκεκριμένου πολιτικού, κι όχι μόνο, περιεχομένου και ταυτόχρονα αλλοίωσαν καλλιτεχνικά γκράφιτι και ποιητικούς στίχους που είχαν φιλοτεχνήσει μαθητές και μαθήτριες, με πολύ κόπο και χρόνο, στην επιφάνεια της εσωτερικής περίφραξης.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρέλειψαν να γράψουν και στους τοίχους με πουρόπετρα απ’ τους οποίους για να σβηστούν (γιατί θα σβηστούν), χρειάζεται πολύς κόπος, ειδική επεξεργασία, πολλές εργατοώρες, που θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους έτσι κι αλλιώς μέσω φορολογίας η οποία, στη σημερινή συγκυρία, πλήττει καίρια τους μη έχοντες!


 Όσον αφορά τα συνθήματα έχουμε να παρατηρήσουμε το εξής: Αν υποθέσουμε ότι γράφτηκαν για να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να κινητοποιήσουν την σκέψη και την κρίση, να σηματοδοτήσουν και να παροτρύνουν για δράσεις, τότε ατύχησαν, γιατί ο τρόπος ήταν απεχθής και η εντύπωση της συντριπτικής πλειοψηφίας μαθητών και εκπαιδευτικών σφόδρα αρνητική και αποδοκιμαστική. Αν, πάλι, γράφτηκαν για συναισθηματική ή όποια άλλη εκτόνωση, τότε σαφώς και δεν αποτελούν πολιτική πράξη. Αντίθετα αδικούν απόψεις και θέσεις με τις οποίες θα μπορούσαν κάποιοι να συμφωνούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Όχι όμως έτσι, ποτέ έτσι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου